Skogshuggarskägg, kortklippt eller kanske mustasch – alla har sina egna favoritfrisyrer när det gäller skägget, som ger den där extra personligheten. I takt med att skäggvård blir allt mer populärt kan det vara värt att ta till sig av några tips om hur man bäst ansar sitt skägg.

 

Att manlig skönhetsvård är populärt för tillfället råder det inga tvivel om. Enligt NWT kan det bero på att allt mer skönhetsmedvetna män syns i media, och därmed framstår manlig skönhet, eller grooming som det också kallas, som något mer mänskligt och naturligt. Något som gör mycket för personligheten är skägg och skäggvård, då olika sätt att ansa skägget gör mycket för ansiktsdrag och ansiktslinjer. Det allra bästa är att första gången gå till en barberare, som kan ge dig en grundform utefter din unika ansiktsform, och denna grundform kan man sedan enkelt underhålla hemma. Skägg kan ansas så att det både får ansiktet att se längre, kortare, rundare eller smalare ut beroende på önskemål. Det finns en rad olika produkter för skäggvård och barberaren kan även visa vilka produkter som är användbara för just dig, vilket kan vara en god idé om man är osäker.

 

Hur klipper man ett långt skägg?

Bäst resultat för ett längre skägg får man genom att använda en skäggsax, enligt Beardshop. Det första man gör är då att rengöra skägget så att det blir mjukt, och sedan kamma igenom det med en grovtandad kam. För mustaschen behövs en kam som är finare. Det man börjar med är att kamma skägget underifrån och sedan klippa skäggstråna utefter kammen. Vanligast är att man kortar ner skägget mer på kinderna och behåller längden på hakan. Gällande mustaschen ska den kammas ner och klippas i linje med överläppen, men om man vill kan man behålla lite av ändarnas längd.

 

Hur klipper man ett kort skägg?

För ett kort skägg är det mest effektivt att använda sig av en skäggtrimmer. Här trimmar man helt enkelt skägget efter hur det växer, och man kan med fördel korta ned det mot kanterna för ett snyggt utseende. Vill man sedan snygga till kanterna kan man använda sig av en rakhyvel och en rakgel, så att det blir tydligt hur man ska följa formen. Raka ska man alltid göra medhårs, då det är mest skonsamt för huden. Ett tips är att hålla koll på linjerna. Rakar man upp till käklinjen kan man nämligen få en dubbelhaka som resultat, då en lägre halslinje ut mot sidorna får ansiktet att se rundare ut. En högre linje å andra sidan gör att käkpartiet framhävs tydligare.

 

Produkter för vård och styling

Om du har ett längre skägg kan skäggolja vara bra för både styling och omvårdnad. Att använda skäggolja är även bra för kortare skägg då det förebygger skador på huden. Har man ingen skäggolja går det lika bra att använda en annan olja, som exempelvis olivolja, skriver Café. Rakbalsam fungerar i liknande syfte och vill man enkelt forma sitt skägg kan man även använda vax, som också ger en fin glans.