Det första man ofta ser hos en person är ett vackert leende. Men hur främjar man egentligen tandhälsan på bästa sätt? Och vad ska man tänka på vid tandblekning?

 

Att bleka tänderna är ett snabbt och effektivt sätt att få en fräscht utseende lagom till våren och sommaren. Tandblekning finns hos de flesta tandkliniker och skönhetssalonger, men enligt en artikel i Expressens hälsoliv är det svårt att som kund känna till riktlinjerna för hur starka blekningsprodukter som egentligen får användas. Enligt EU:s standard får tandläkare använda blekningsmedel med 6 procents styrka, medan skönhetssalonger är begränsade till produkter med en styrka på 0,1 procent. Dock visar en undersökning att hela 32 av 40 tandblekningsaktörer använder långt starkare produkter, vissa med en styrka på upp till hela 38 procent.

 

Såhär får du dina tänder att skina

 

  • Borsta på rätt sätt: Det allra mest grundläggandet tipset är såklart att borsta dina tänder. Borsta två gånger om dagen och använd en mjuk borste och en tandkräm som innehåller fluor och är lätt blekande om du vill underhålla din vita färg. Glöm inte heller tandtråd eller stickor för att hålla tandköttet friskt och starkt.
  • Gå på dina tandläkarbesök: Många undviker tandläkaren av rädsla eller för att de tror att de inte behöver. Dock bör alla besöka tandläkaren en gång per år, eller i alla fall en gång var 18:e månad som minst, enligt Femina. Hos tandläkaren kan man förutom att kolla karies även ta bort missfärgningar eller tandsten, som enbart det kan leda till vitare tänder.
  • Välj en skonsam metod för tandblekning: Att bleka tänderna behöver inte alls slita på emaljen. Det finns en rad skonsamma blekningsmetoder som enkelt tar bort missfärgningar, som exempelvis tandblekning med Dentway.se. Dentway erbjuder hemmablekning utan peroxid med samma resultat som hos tandläkaren, och ger även kostnadsfri rådgivning om vilken metod som passar dig bäst.
  • Se över kosten: De största bovarna som ger gula tänder är kaffe, rödvin och tobaksprodukter. Dock kan även starkt färgad mat som lakrits, choklad, vindruvor och blåbär leda till missfärgningar, så ät begränsat och använd sugrör till drycker. Vidare sliter sura livsmedel som citroner och äpplen på emaljen, vilket gör att missfärgningar lättare fastnar, enligt Illustrerad vetenskap. Detsamma gäller intaget av socker, som genom syrebildning leder till karies och hål.