Många tror att Botox endast används för skönhetsingrepp, men det stämmer inte. Botox kan även användas som medicinsk behandling, vilket är precis hur 38 Karolina använder Botox – för annars skulle hon vara sjukpensionär.

Botox bland män och kvinnor blir allt vanligare, men alla använder faktiskt inte Botox som en skönhetsbehandling, vissa använder medlet i medicinskt syfte. En av dessa är 38 åriga Karolina som i unga år drabbades av migrän och nu behandlar sin åkomma med nervgiftet – och det fungerar. Enligt uppgift får hon totalt 31 stycken nålstick per tillfälle fördelat i pannan, nacken och i bakhuvudet. Så den so trodde att Botox bara är till för personer som drömmer om evigt ungt utseende får allt tänka om.

Hade varit sjukpensionär utan Botox

I en intervju med Svenska Dagbladet berättar Karolina att hon inte ens vill tänka på hur hennes liv hade sett ut om hon inte börjat med den här typen av behandling, men hon hade definitivt inte kunnat leva ett normalt liv. Hon hade tvingats att sjukpensionera sig för flera år sedan. Och hon är inte ensam. Totalt i Sverige är det 1,4 miljoner svenskar som är drabbade av just migrän och den här sjukdomen är klassade som den femte värsta att tvingas leva med, men som tur är börjar olika behandlingsmetoder få föste. En sådan är just Botox, men för att få denna behandling krävs att man har svår migrän, alltså den kroniska varianten, som varar minst 15 dagar i månaden och att man testat annat innan man prövar denna metod. Till tidningen säger en läkare bland annat att patienterna som får behandling får varierande resultat men att minst tredjedelar av patienterna faktiskt blir minst 50 procent bättre av den här metoden som verkar i förebyggande syfte. Och med det menar man att anfallen minskar och inte blir fullt lika svåra som de kan bli utan behandlingen.

Så behandlas migrän med Botox

För att behandlingen ska fungera behöver man många injektioner, till tidningen säger behandlaren att man injicerar mellan 31–39 olika punkter fördelat över ansiktet, nacken och på huvudet för att få musklerna som finns här att slappna av och likaså nerverna. Vad Botoxen gör är att blockera smärtsignalerna vilket i si tur gör att migrän inte kan utlösas. Men behandlingen är inte permanent utan varar i upp till tre månader och behöver sedan genomföras igen.