Tröttnat på att ständigt bleka tänderna? Det går faktiskt att få vita tänder utan att bleka dem och sedan hålla dem vita i lång tid framöver – det gäller bara att man vet vad man ska göra och tänka på.

Om du vill få vitare tänder genom blekning, gör det då inte hemma utan blek tänderna hos en duktig tandläkare för att säkerställa att blekningen inte utförs på ett sätt som skadar dina tänder. Men du har väl koll på att du kan få vitare tänder utan att bleka dem? Det finns faktiskt en hel del metoder som gör tänderna vitare utan att du knappt behöver anstränga dig. Bara genom att använda tandborste och tandtråd dagligen kan du faktiskt komma långt på vägen mot ett vitare leende eftersom du förhindrar att missfärgningar uppstår. Och vill du testa på olika huskurer har Expressen sammanställt några olika du kan prova. Till exempel tipsar man om att använda oliv- kokos- eller sesamolja som munskölj vilket är en indisk tandblekningsmetod. Allt du behöver göra då är att ta en mun med oljan du valt och sedan gurgla denna i munnen i cirka 20 minuter och sedan spotta och skölja med ljummet vatten. För att hålla tändernas vita nyans sen är det viktigt att tänka lite kring vad du äter och dricker, till exempel kaffe, rödvin och mörka bär bland annat tenderar att missfärga tänderna. Så när du ätit eller druckit något som är känt för att lämna tänderna fläckiga eller missfärgade kan det vara bra att skölja munnen med vanligt vatten efteråt så livsmedlet inte hinner få fästa på tänder.

Blekningsknep som inte fungerar

Det finns också en hel del blekningsknep som inte fungerar alls. Några sådana huskurer är till exempel att använda gurkmeja att borsta tänderna med då det påstås att gult tar bort gult, men det stämmer alltså inte. En annan populär myt är att man ska skölja munnen med äppelcidervinäger skulle ha effekt på tänderna, men det har den inte så använd den som dressing över salladen i stället och inte som blekmedel. Likaså finns en del påståenden om att vissa frukter såsom äpple och ananas skulle göra tänderna viate eftersom de innehåller ett visst ämne som brukar finnas i tandkräm – men precis som med övrig två metoder så finns det heller inga belägg för att detta skulle fungera heller.