Att träna yoga kan alla kön göra, oavsett om du är en han, hon eller en hen. Men just yoga är något som kommit att associeras väldigt starkt med det kvinnliga och feminina vilket gör att många män väljer annan form av träning istället – men det behöver man inte göra längre för nu finns det nämligen yoga riktat till männen!

Visst kan alla yoga, det är bara att klicka hem yogakläder online och sätta igång. Även för män. Den som inte vill eller vågar riskera sin manlighet genom att ta sig till den lokala yogastudion i kvarteret har faktiskt en hel del andra yogaformer att testa på innan – och sedan när man sett fördelarna kanske man vågar ta sig till den vanliga yogalokalen. Vill man till exempel träna utan trams, såsom tidningen Café skriver, kan man testa black metall-yoga. En av deras manliga skribenter har nämligen fått testa på just detta och det är exakt vad det låter som: yoga helt och hållet utan härlig rökelse och annat flum – bara black metall musik och män i yoga-ställningar.

Yoga med öl

En annan yogaform som kommit och mest riktar sig mot en manlig målgrupp är öl-yoga. Det är också precis vad det låter som. Du dricker öl samtidigt som du yogar. Visserligen kanske denna yogaform inte är speciellt hälsosam, vilket yoga annars är, men den kan i alla fall vara kul att testa på. Enligt Expressen föddes idén till denna typ av träningspass först i Berlin där instruktören hittat sin inspiration från amerikanska Burning man och sedan startat ett eget yoga-projekt kretsande kring öl, vilket alltså är vad som kommit till Sverige. Till tidningen säger skaparen att man genom denna form kombinerat två stora kärlekar: öl och yoga. Även flaskorna används under passet och i de olika övningarna.

Vanlig yoga för män finns också

Självklart finns yoga för män utan varken black metall musik eller öl att testa på också. Det är något man till exempel gjort i Linköping. Här har man nämligen startat en yoga grupp som man valt att kalla ”Yoga för stela män” vilket bland annat Norrköpings Tidningar skriver om. I den kursen, som pågår under åtta veckor kommer herrarna att få testa på ashtangayoga, vilket är en fysisk yoga utan meditation. Istället för ett inre eller högre medvetande fokuserar man därigenom på lugna rörelser och sin andning – vilket också kan vara något för den kille som vill pröva yoga men som avskräcks när man börjar prata om meditation och tända rökelse.

Tips för den grabb som vill börja yoga

  • Pröva – första steget är att faktiskt pröva lita yogaövningar, titta på till exempel Youtube och öva hemma för att se hur det känns.
  • Hitta rätt yoga för dig – testa på både black metall yoga och öl-yoga först för att samla mod till att testa vanligare yoga i ett senare skede.
  • Bemästra lokala yogahaket – när du är varm i kläderna är det dags att ta nästa steg och det är att boka ett yogapass på din lokala yogastudio.